29/1/07

Estudi àuric dels elements arquitectònics

Les esglésies romàniques no tenen moltes entrades de llum, ja que en aquella època les esglésies eren considerades territori sagrat, un lloc on s’entrava en contacte amb Déu. Una de les raons per les quals no hi trobem moltes obertures era la intenció d'atemorir al poble, donant a les esglésies un aire tètric, tenebrós i misteriós. Doncs aquest fet ens ha limitat una mica el procés, però no ha evitat la realització d’aquest treball.

Sant Llorenç d’Isavarre

A l’església de Sant Llorenç hi ha molt poques obertures, i les que hi havien al campanar van ser tapades. He buscat l’aparició del patró auri en la porta. Em surt una proporció que supera un 4,90% les proporcions d’arrel de phi.

Després en una finestra posterior, de característiques gòtiques, que compleix en un 90.41% les proporcions, també, d’arrel de phi.

Hi ha un seguit més d’obertures en les quals no he trobat cap proporció que s’acostés a cap dels patrons àurics que jo busco.

Sant Just i Pastor de Son

En aquest monument hi ha un gran ventall de proporcions que compleixen o s’acosten a les que busco. El gran nombre d’obertures que hi ha al campanar és una sorprenent font de rectangles àurics. Hi podem observar una àmplia secció de rectangles ens els que apareixen totes les raons que busco, depenent de la proporció entre les costats del rectangle, quan més s’assemblen, és a dir, s’aproximen a la forma quadràtica, més s’apropen a arrel de phi, i a mesura que es van allunyant, se’n van cap a phi, i quan el costat petit és la tercera part del més gran, llavors les proporcions se’n van cap a phi quadrat.

- feu clic als nombres per ampliar les imatges - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 -

En les portes també apareix la proporció àuria. En la de l’entrada del monument, on hi ha dos rectangles, un que ressegueix la silueta de la porta, el qual em en unes proporcions de un 87.38% arrel de phi, i un altre que ressegueix la paret que envolta la porta, que és un 90.16% arrel de phi. En l’entrada de l’església també hi trobem una proporció que limita la porta que és 97.34% arrel de phi.

En vaig buscar també en el retaule de darrera l’altar, però malauradament, no n’he pogut trobar cap.

Sant Joan d’Isil

Sant Joan només té tres obertures i dues portes. Només en una d’elles he trobat dos rectangles d’or, i aquesta finestra resulta ser gòtica, per tant no formava part de la construcció inicial. Em dóna un rectangle que compleix en un 100.02% la proporció de phi al quadrat. I l’altre supera en un 2.93% a phi quadrat.


En l’entrada de l’església, d’estructura molt elaborada, he trobat tres rectangles àuris. El primer segueix el rectangle que és forma al voltant de la porta de fusta, que és un 100.94% arrel de phi. El segon, és el que 88.75% la proporció d’arrel de phi. I el tercer i últim, uneix els dos costats de l’última arcada, supera en un 4.00% les proporcions de phi.

En la porta exterior del monument, que condueix al cementiri, no he trobat rectangle que tingués alguna relació àurica.

Santa Maria d’Àneu

A Santa Maria, com a totes, no hi ha moltes obertures i s’hi ha fet moltes modificacions. Es compleixen les proporcions aúriques en quatre de les obertures de l’església. En tres d’elles els rectangles tenen els costats molt semblants, doncs compliran les proporcions d’arrel de phi, totes tres ronden el 100%.

Després hi ha una altra obertura on he trobat dos rectangles, un que segueix el rectangle que enquadra la finestra que és un 99.99% de phi al quadrat, després un altre que és el que emmarca la finestra en el mur, que resulta ser un 93.56% de phi.


En l’entrada del conjunt no s’hi troba cap rectangle que compleixi les proporcions.